Apa itu OPC?
• OPC’s ialah antioksida yang utama dan penting
• Bertindak melindungi tisu-tisu dan pelbagai kecederaan oksidatif
• Mempunyai kekuatan lebih 50 kali lebih daripada Vitamin E dan
18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C
• Menghalang dari radikal-radikal bebas yang boleh merosakkan sel.
Oligomeric Proantho Cyanidin atau OPC merupakan bahan antioksida
dan unsur semulajadi penting yang terdapat di dalam biji anggur. OPC
diklasifikasikan dalam kumpulan polifenol yang terdiri daripada flavoid
dan flavanol istimewa. Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak
bertoksid. Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya
kalogen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu.
Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali
lebih berkesan berbanding Vitamin C. Kajian menunjukkan, berbanding
tumbuhan lain, OPC paling banyak didapati di dalam biji anggur. Pengambilan
OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna.
Kadar dos penggunaan harian yang sesuai adalah antara 100 hingga
150 mg sehari.
TAHUKAH ANDA?
• kelebihan anggur juga turut termuat di dalam At-Tibb
An Nabawi (Perubatan Nabi), yang menyatakan bahawa anggur
adalah sebaik-baik buah dan yang paling banyak manfaatnya.
• Meneutralkan bahan radikal bebas yang menyerang dan merosakkan
sel DNA manusia
• Bertindak sebagai bahan antioksida mudah serap yang berfungsi
untuk membantu sistem tubuh manusia
• Berupaya menurunkan kadar LDL kolestrol
• Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
• Pemangkin kepada peningkatan tahap sistem imunisasi tubuh
serta daya tahan
terhadap serangan penyakit
• Menyumbang bahan kolagen untuk kulit dan awet muda
• Menghalang pembengkakan dan keradangan
• Melancarkan perjalanan darah
• Mengurangkan gangguan ketahanan sistem tubuh untuk wanita
yang hampir monopous
• Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
• Mencantikkan kulit dengan menggalakkan pembaikan dan pembentukkan tisu
• Amat sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan perkembangan janin di
dalam kandungan
• Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan
pelindung kepada alahan
• Berfungsi sebagai penghalang oksidasi awal lipid, kerapuhan dan kekerasan
dinding kapilari darah
• Ianya berfungsi sebagai buah, minuman dan juga ubat.
• Tidak hairanlah jika di dalam Al-Quran disebut sebanyak 11 tempat
mengenai buah anggur.
No comments:
Post a Comment