Thursday, June 7, 2012

Pemakanan Ibu Mengandung



Pemakanan ibu mengandung amat penting untuk perkembangan
bayi dalam kandungan. Buat masa ni (11 Minggu) baru lagi.. tak boleh
nak ikut pemakanan ni sebab ape pun takboleh masuk tekak & perut.. 
huhu.. makan dan muntah balik..taktahu sampai bila baru okeyh. ?? 
Huhu.. Yang mana boleh makan tu mulakan dari awal ye amalan
pemakanan ni. Jom cekidauttt~

Makanan yang perlu dimakan semasa mengandung ialah:

* Buah-buahan dan sayur-sayuran
-> Buah : Betik, Tembikai, Labu
-> Sayur : Broccoli, kubis, lobak merah, kentang

* Makanan berkanji 
-> roti, nasi, pasta, ubi kentang.

* Makanan berprotein tinggi
-> Daging, ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Banyakkan makan ikan

sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

* Makanan berkalsium tinggi - bagus untuk ketahanan gigi ibu dan

pertumbuhan gigi & tulang bayi.
-> Susu, yoghurt, cheese.

* Makanan berserat tinggi - untuk mengelak sembelit
-> Bijirin : Oat
-> Buah : Tembikai, Epal merah, Melon, Buah Naga, Belimbing, Pir Hijau,

Jambu biji Merah, Betik, Avocado hijau, Mangga, Laici, Pisang, Tomato

* Vitamin dan Mineral tambahan - dalam bentuk pil yang akan diberi di

klinik semasa pemeriksaan ibu mengandung. 
Habiskan semua pil yang doktor bagi. :)
-> Asid folik : Untuk perkembangan saraf dan otak bayi
-> Zat Besi : untuk pembentukan sel darah merah (membawa makanan

dari ibu kepada bayi melalui plasenta)
-> Kalsium : untuk pembentukan tulang dan gigi bayi

Sumber : Google :)
 

No comments:

Post a Comment